Rabbie Burns fest

Efter att våra skotska vänner har fått prova på en del av de svenska traditionerna såsom svensk midsommar, kräftskiva och ärtsoppa med varm punch och pannkakor, tycker de att det är dax för oss att få prova på de skotska traditionerna. På lördag är vi bjudna till  Leanne och Nicky på Rabbie Burns och Haggis fest. Efter att ha pratat med Katarina och Leanne om vad detta kan vara för spännande, var jag tvungen att gå in på nätet och läsa in mig lite bättre. Och det är inte Rabbie Burns som skrämmer mig...det är de special beställda Haggisarna. Hittade ett recept på nätet:

Haggis

För ungefär 4-6 pers.

Detta behövs:

  • 1 st Lever från får
  • 1 st Hjärta från får
  • 1 par Lungor från får
  • 1 st Mage från får
  • 450 gr Havregryn
  • 450 gr Njurtalg, finhackad
  • 2 st Gula lökar, finhackade
  • 2 msk Salt
  • 1 tsk Vitpeppar
  • 1/2 st Muskotnöt, finmalen
  • 1 st Citron, endast saften
  • 6-9 dl Kraftig köttbuljong

Tillbehör:
Potatismos, rotmos, öl och massor av whisky!!!

Tips! Späd ut whiskyn med hälften vatten - det funkar bra som måltidsdryck!
Ta isåfall en som inte är alltför rökig!!!


Gör så här:

  1. Blötlägg magen i saltat vatten, helst över natten.
  2. Vänd magen ut och in och tvätta den noga.
  3. Skölj hjärta, lever och lungor väl.
  4. Täck levern med kallt vatten och koka i 1,5 timme.
  5. Efter 45 minuter tillsätts lungor och hjärta, väl rensade.
  6. Rosta havregrynen i ugnen tills de blir gyllene i färgen.
  7. ( När inälvorna är kokta: )
  8. Hacka halva levern grovt, hacka resten av levern mycket fint.
  9. Hacka hjärta och lungorna mycket fint.
  10. Blanda allt och tillsätt havregryn, njurtalg, lök, kryddorna, citronsaft och buljongen.
  11. För försiktigt in blandningen i magen, feta/mjuka sidan inåt.
  12. Sy ihop öppningen, men tänk på att lämna plats för havregrynen att svälla.
  13. Stick hål med en nål här och var så att ångan kan pysa ut.
  14. Lägg haggisen i kokande vatten, eventuellt på en tallrik.
  15. Låt sjuda långsamt i cirka 3 timmar. Vattnet skall täcka haggisen.
  16. Ikläd dig kilt och hyr in en säckpipeblåsare och ät!
  17. En bra dag kan vara den 25 Januari på Robert Burn's födelsedag!

Bli inte alltför förskräckt över ingredienserna i receptet! Livsmedelsverket säger att fårmage och de övriga inälvsmaten från får INTE är känlig människoföda! MEN om du hittar en bra slaktare i ditt område och pratar vänligt med honom/henne och förklarar vad det är frågan om och i värsta fall intygar på heder och samvete att du skall ha det som hundmat så löser det sig!

Tycker du fortfarande att det verkar lite väl omständigt! Köp vanlig hederlig svensk PÖLSA och krydda upp den enligt ovan, eventuellt förstärk med lite av inälvsbitarna för att få en grövre konsistens!!!

KOM IHÅG! PROBLEM, ÄR TILL FÖR ATT LÖSAS!!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0