Oscars funderingar

I går när vi satt och åt kvällsmat fick vi en fråga av Oscar

- Varför kan man inte bära ett hus?

Kanske har han sett denna tavlan av Madeleine Pyk ?!
Eller så hör han alla våra funderingar om hus och skulle tycka att det var mycket enklare om vi tog huset vi bor i och flyttar det till Sverige.

Formsvacka

Har inte orkat skriva i bloggen pga ingen lust, inspirationsfattigt och allmän uttråkning...ja det är väl till att summera mina känslor för dagen.
Efter att ha varit hemma i Sverige och fått tittat på lite gårdar, träffat syskonen fick jag en rejäl energi kick och kände mig glad när bilen åter igen styrde ner mot Tjeckien. Så gick det ett par dagar och allt känns just nu bara trist. Jag har för många frågetecken om min framtid som jag inte gillar. Jag vill ha något att planera och se fram imot. Just nu vet jag inget och jag blir snart galen.
Så idag tänkte jag att jag skulle rycka upp mig och gå en långpromenad, kanske träna lite agility med Elvis. Vad händer? Världens skitväder. Inte en chans att man sätter foten utanför dörren mer än när man måste.
Jaja...det vänder säker. Efter regn kommer solsken.

Melodifestival

Då har ju andra deltävllingen avgjorts och får väl säga att jag är rätt nöjd med resultaten än så länge. Alcazar förra veckan och Måns Zelmerlöw denna. H.E.A.Ts låt tyckte jag var rätt så bra bara man slapp och titta på deras styling och då framför allt trummisen Crashs.


Benjamin Buttons otroliga liv

Igår var jag och Jacko på Pardubices nya biograf, Cinema City, för att titta på Benjamin Button otroliga liv.

Den handlar om Benjamin Button(Brad Pitt) som föds som en svag äldre man och åldras baklänges, d v s att hans kropp blir yngre tills han slutar sitt liv som ett spädbarn. Det är en tragikomiska berättelsen som verkligen är värd att se.


En härlig familjedag

Igår var vi iväg till Svratka, som ligger ca 50 km söder om Pardubice, för att åka skidor tillsammans med Micha och hennes mamma, Jana.
I Svratka finns det en backe som är mycket barnvänlig med en knapplift och en liten barnlift. Vi hyrde skidor till Jacko och Oscar för 400 Kc för en heldag. Sedan fick man köpa point. 1 point kostade 1 kc och varje tur kostade 10 points. Så vi började med att köpa 100 points var. Oscar åkte gratis.
Oscar var mycket duktig och tålmodig och efter att åkt 5 åk med Jacko var han rätt  så trött men nöjd. Vi bestämde oss för att lämna tillbaka skidorna och till vår förvåning fick vi tillbaka 200 kc eftersom vi bara hyrt en halvdag. Vi tog en paus med lite korv och bröd. Sedan fick Jacko åka lite snowboard. Då passade vi på att åka pulka i den härliga snön.
När vi alla var nöjda packade vi in oss i bilen igen för att åka vidare till Michas stuga som ligger i Milovské Perniky. På vägen dit blev vi stoppade av ett gäng på ungefär 20 personer, utklädda till allt möjligt. Det sprayades parfym och ritades i våra ansikten. Ganska galet... Vi fick reda på att de firade Masopust.
När vi kom fram till Milovské Perniky fick vi stanna utmed vägen för att sedan pulsa upp i den djupa snön, för att nå stugan. Stugan var en liten och pittoresk.
När vi hade gått husesyn pulsade vi tillbaka till bilen och vidare till en restaurang för att äta god mat. Väl hemma igen i Pardubice var vi trötta men mycket nöjda över en lyckad dag i snön.

Aznavour

I går åkte jag med Jindrich till Petrov som ligger ca 15 km från den Slovakiska gränsen. Där skulle vi hämta upp en av de hingstar som ska vara på deras station. Vi åkte vid halv tolv för det var lite osäkert om vi skulle åka eller inte pga snö oväder. Vi åkte via djursjukhuset i Brno och lämnade lite foder sedan vidare genom alla små vinplantage och vidare ner mot Hodonin och sedan Petrov.
När vi kom fram till Petrov fanns det inget utanför huset som gjorde att man kunde se att där skulle finnas hästar men väl innanför möts vi av en salig blandning av gäss, duvor, höns, skällande hundar, traktorer ja...mycket saker på en liten plats. I stallet stog det 4 stora hingstar uppställda i spiltor bredvid varandra. Mycket välskötta men kanske inte vad vi med svenska mott skulle kalla för säkert.
Hingsten, Aznavour, är en stor Belgisk arbetshäst med  lång härlig ljus man. Efter att ägarna och Jindrich pratat färdigt lastade vi och körde hemåt igen.
På vägen hemåt började det snöa rejält och under resans gång såg vi bilar och lasbilar som kört av vägen. Motorvägen från Brno till Prag var avstängd. Plogbilarna körde för fullt men vägarna blev snabbt fulla av snö igen eftersom vinden var rätt hård. När vi sedan kommer ca 45 km från Pardubice fanns det nästan ingen snö alls. Vägarna var torra och fina. En riktig kontrast. En rolig och spännande trip.
 Aznavour

Ny vatten räknare

I förra veckan fick vi ett brev som sa något om vatten och att man måste vara hemma mellan 07.45 - 08.45 den 10:e. Visade vår hyresvärd brevet och han sa att de skulle byta något.  Oscar fick gå upp lite extra tidigt idag så jag kunde lämna honom vid halv åtta. Han var först vilket han tyckte var spännande.
Ok...nu har vattenkillarna precis varit här. Det blev en rätt rolig utmaning för mig för jag har inte en aning om var man läser av  vattnet.
De som kom var lite av Helan*2 och Halvan i tjeckisk arbetarmaner. Inte direkt doftfria. Luktade mycket svett och rök men väldigt positiva och trevlig till att försöka förstå mig. Helan hade byxor som inte riktigt satt så högt upp som de borde och Halvan hade ett par som inte riktigt var så långa som det borde.
Ni som varit hemma hos mig vet att vi har ett rätt litet tvättrum och ett ännu mindre förråd under trappan. Eftersom varmvatten beredaren är i tvättstugan tänkte jag att vattenräknaren kanske gömmer sig bakom den gyllene luckan där. Men det gjorde den inte, så då visade de mig vad som skulle bytas och jag fick en känsla av att jag sett en liknande sak i förrådet, under trappan i det gyllene skåpet som finns där.  Ni kan ju tänka er hur trångt det blir när jag ska gå in och visa och Helan*2 följer efter för att titta. Han började med att slå huvudet i taket och ger ifrån sig något konstig ljud. Det gjorde troligtvis rätt ont. När vi fastställt att vi hittat rätt ställe så ska jag försöka ta mig ut vilket leder till att han får backa ut och jag efter, sedan går han in igen och efter följer Halvan. Har mycket svårt att hålla mig för skratt vilket jag också märker att de har när de sen ska stå där inne och byta räkneverket. Nu är det iallafall bytt och spåren efter dom finns fortfarande kvar. Det stinker svett och rök i både tvättstuga och förråd. Men jag har fått mig ett gott skratt idag och troligtvis de med.

Ut med det gamla...

I går åkte vi och slängde våra gamla TV apparater efter det att jag varit super duktig och tagit en långpromenad ända till Mnetice tillsammans med Emelie.
De har blivit lagade och gått i sönder igen så vi beslutade oss för att kasta dom. När vi kom till tippen var det ett par som kom fram och frågade vad vi skulle kasta. Vi sa TV-apparater och de hänvisade oss till platsen. När vi öppnade bagaget såg vi vilka stora ögon dom fick.  TV-apparaterna som redan låg på tippen såg ut att komma från 40-talet så visst kan jag förstå dem. De var så hjälpsamma och tog fjärrkontrollerna medans vi bar ut den andra TV. De frågade oss varför vi skulle slänga dem och vi sa att de var sönder. Aha... fick vi som svar och ett ännu större leende. Jag skulle gissa att de TV-apparaterna numera har ett nytt hem och försöks lagas. Glömde berätta att det var svenska TV apparater som inte fungerar ljudmässigt med de tjeckiska programmen. Men det lär de väl märka.


Efteråt åkte vi och inhandlade en råsaftscentrifug.  Så nu ska jag göra en massa smoothies och frukt/grönsaksjuicer.
I går gjorde vi en smootie på kiwi, äpple, morot och banan. Jättegott. Jacko glömde bort att han är lite allergisk mot både äpple och morot och fick en liten allergisk reaktion.


Ny sadel

Innan jag åkte hem i julas och innan jag hade bestämt mig för att skicka hem hästarna sålde jag min gamla allround sadel. Den har, sedan jag köpte min Euroriding Diamant dressyr sadel, inte använts  så mycket mer än när jag har haft någon som ridit med mig. 
Bestämde mig för att köpa en dressyr sadel till, fast begagnad. Det är ju rätt bra att ha två sadlar fall i fall Jacko får ett infall och vill rida. Provade ett par stycken men tyckte de var för slitna eller av för udda märke. Så jag bestämde mig för att köpa en ny istället. Bestämde mig för att köpa en Kentaur Medea II för att den var otroligt skön att sitta i, passade mina hästar bra  och hade ett hyfsat bra nypris. Beställde den två veckor innan jul och igår anlände den. Idag var jag och hämtade den.
Jag fick den till ett jättebra pris. Omvandlat till svenska gav jag knappt 5 900 kr. I Sverige tror jag de kostar  omkring 10 000 kr.
Så nu sitter jag här i Tjeckien med två sadlar, men inga hästar.

Agility träning

Idag har jag varit på min och Elvis första agility träning för året. Gick jättebra. Det var lite isigt och slaskigt på sina ställen men Elvis hoppar allt i en otrolig hastighet. Efter en timme var vi lagom trötta, leriga och blöta. Nu har jag även fått en nyckel till hundanläggningen så jag kan åka och träna när jag vill.
Elvis "in action" på Civava Cup

Kalla Fakta

Sätter på tvn och får se de sista fruktansvärda fem minuterna på Kalla Fakta. De visar hur de i Ungern plockar dun från levande gäss. Jag blir fruktansvärt upprörd och ledsen. Tårarna bara flödar över detta djurplågeri dessa stackars fåglarna blir utsatta för. För ett tag sedan hade Kalla Fakta även ett reportage om merinoullen där fåren utsattes för grym behandling. Jag bara undrar hur dessa människor som jobbar med detta står ut.
På min bojkott lista står helt klart nu dun och merinoulls produkter.


Fakta

Till ett enda täcke behövs dun från 75 gäss.

90 procent av de dunleverantörer som Kalla fakta kontaktade uppgav att de säljer dun som plockats från levande fåglar.

Fåglar känner smärta på samma sätt som människor, enligt Sveriges veterinärförbund. Förbundet menar att det är tortyr att plocka dun från levande fåglar.


RSS 2.0