Lönehelg

Det har varit väldigt tydligt i helgen i Pardubice att det varit lönehelg. I lördags tog vi alla fyra...ja, jag räknar med Elvis...en promenad ner till stan. Alla trädens färger är så vackra nu på hösten och de speglar sig så fint i Chrudimska.

Vi gick en runda på stan. Mycket folk var ute. Kul. Vi besökte toppen på Zelena Brana. Försökte sedan hitta en restaurang för att få lite kvällsmat. Många av restaurangerna var antingen fulla eller alldeles för rökiga. Men till sist betämde vi oss för mexikansk. Där var det både lagom med folk och inte alls rökigt.
 
I söndags var det ett litet tivoli utanför Hypernova som vi besökte. Oscar tyckte det var riktigt kul men är inte så säker på att Elvis tyckte det var så kul att åka "lilla Pariserhjulet". Efteråt åkte vi till Futurum, ett köpcentrum i Hradec Kralove. Det var jätte mycket folk där.

Har glömt att berätta om min beundrare som har ringt mig i tid och otid sedan jag kom hem från min resa i Holland. Personen bara ringer och när jag svarar så lägger personen bara på. Moget. Men i ca 10 dagar har det varit tyst och jag har tänkt, att nu har personen säkert tröttnat. Skönt. Men ack nej. Troligtvis var det säkert så att personen inte hade mer pengar kvar på sitt kort och var tvungen att vänta tills just lönehelg, för i helgen har det ringt säkert en 8-10 gånger.  Förhoppningsvis tröttnar han/hon snart...

Filosophy sår läker jättebra. Såret är mycket mindre nu och är torrt och fint. Småborre teet gör verkligen underverk. Ägaren till stallet har tagit på sig att betala för det veterinära utgifterna.  Vilket känns skönt. Men tyvärr har det inte hänt något med den där piggen som stack ut mer än att jag har satt tennisbollar på den.


I helgen hittade vi en gård i Magnarp som verkar mycket intressant. Mia ska göra en första koll om det kan vara något för oss. Oscar har inget dagis måndag till onsdag. Är helgdag i Tjeckien imorgon.

118:de Velka Pardubice

I söndags var vi på vårt fjärde Velka Pardubice. Det är ett av Europas tuffaste galopprace på 6900 meter med hisnande hinder. En av de tillställningar jag kommer att sakna när jag åker hem till Sverige. Men man kan ju alltid åka ner och besöka det. Det var jättemycket folk även i år. Både Oscar och Elvis tyckte det var trångt men jag tror Oscar var rätt nöjd ändå för han fick leka i den uppblåsta ruschkanan som fanns där, äta sockervad och dricka läsk.


Varje år är det tyvärr nästan alltid någon häst som stryker med. Så även i år. Stall Albertovec hade två hästar till start, varav den ena fick avlivas  och den andra vann. Vilken säkert var ett plåster på såren i ca 15 minuter tills de fick reda på att de diskvalificerats pga att de inte rundat en kon. Fjolårets vinnare Sixteen som kommit in på en andra plats utsågs till ny vinnare.
Om detta blev för mycket för ägaren av stallet, som redan varit mycket sjuk sedan en tid tillbaka, vet man inte. Men stor sorg var det inom tjeckisk hästsport när han i måndags avled.

Baileys tävlingsresultat

Bailey och Mischa har varit iväg på två hopptävlingar. En i Vestec där han hoppade en meter felfritt och kom på 5 plats.


Den andra var i Hrobice där han hoppade 1 meter och en terräng bana. Han kom på fjärde plats på båda.

Helgen som gått...mycket sårvård

Tyvärr läkte inte såret som jag önskade så i lördags var det dax att söva Filosophy igen. Vi försökte i fredags göra det ståendes med sederingen verkade inte på henne. Trött blev hon men kände allt och sparkade hejdlöst åt alla håll.
Nu börjar även Filosophy bli rätt trött på all hantering plus att hon vet vad det handlar om. Så när det var dax att ge sprutorna var hon inte alls lika samarbetsvillig som normalt. Det var helt omöjligt. Hade det bara varit att ge sprutorna muskulärt hade det säkert gått lättare men nu skulle det göras intravenöst.
Vi var tre tjejer som gjorde allt för att få henne att stå still medans Jindrich försökte ge henne sprutan. Vilket inte var lätt. Hon ställde sig på bakbenen och kastade sig hejdlöst iväg. Vi fyra slängdes runt i boxen. Det slutade med att Jindrich som är starkast, fick trycka in henne i en vägg och bremsa henne i örat medans jag fick sedera henne. Vilket jag lyckades med. Tack och lov. När väl en spruta var klar var hon rätt snart trött och det var dax för den andra. Att en häst, som är så pass drogad kan visa sådan sinnesstämning är otroligt. När hon fick syn på Jindrich med andra sprutan i handen strök hon öronen så långt bakåt hon kunde och försökte hugga efter honom flera gånger. Efter lite protester var även den andra sprutan lagd och efter ett litet tag låg hon ner.
Såret kontrollerades och rengjordes, stygnen togs bort och den döda huden avlägsnades. Övre delen av såret har läkt bra men den nedre delen har både hålfickor uppåt,  imellan och neråt  plus att muskeln inte heller läkt ihopt ordentligt. Förhoppningsvis läker det bra. Så nu har jag riktigt fått praktisera på att vara veterinär assistent, vilket hade varit mycket roligare att få göra på någon annans häst än på min egen men nu var jag i och för sig väldigt noga med allt.
Så här såg det ut i fredags
Lördag efter ingreppet

Nu ska såret tvättas två gånger om dagen och jag ska spraya på te gjort på örten Småborre, även kallad Åkermönja. Ska vara bra enligt veterinären. Förutom att jag hoppas på att såret läker bra nu, hoppas jag på Filosophy inte utvecklas till en aggressiv häst. Hon gjorde ett utfall mot mig igår, när jag skulle titta till hennes sår. Inte trevlig när hon först hotar med spark och sedan blottar tänderna och stegrar. Försökte stå lugnt kvar och visa att jag inte var rädd för henne men mitt hjärtat bultade rätt så fort. Hon gick då och åt istället. Förhoppningsvis beror detta bara på att hon har ont. Normalt sett är hon hur trevlig som helst.

RSS 2.0