Leverering


Stöpa ljus

Idag har vi även fått möjligheten att följa med barnen till Leksaksmuseet. Hit åker kidsen varannan vecka och skapar olika saker med lera, papper och kanske snören.
Idag var det ljusstöpning som gällde.
Först fick vi börja med att klippa ut en liten mini mini "snöflinga". Sedan fick vi varsit snöre att sätta på vårt pekfinger. Detta snöre doppade vi först i paraffin och sedan i vatten om vartannat. Till sist var det ett lagom tjockt ljus där man satte fast snöflingan för att sedan doppa en sista gång.


Luciafirande

Idag hade vi luciafirande på skolan. Vi fick se Lucia, stjärngosse, pepparkaksgubbe och tärnor. Lille Eric fick vara tomten. Jätteduktiga var dom. Efteråt hade vi god fika.


Wordfeud

Började spela Wordfeud. Vilket jag aldrig ville börja spela eftersom jag aldrig skulle ha tid... Eftersom doktor ordinerade vila, vila, vila så fick jag helt plötsligt mycket tid och bestämde mig för att testa. Hur kul som helst och beroendeframkallande. Sen är det ju kul när det går bra också:)


Glöggträff

Idag träffades hela supportgruppen för lite glöggmys. Mycket trevligt. Fick testa på en ny hemmagjord glögg. En tysk variant vid namn Feuerzangbole.
Det är rödvin som man häller rom i. Sen har man en liten sockertopp som läggs i en hållare över grytan. Man häller rom över sockertoppen och tänder på. Sockret smällts och rinner ner i rödvinet/rommen. Gott!


Det gjorde ont!

Så, då har man testat den ungerska sjukvården och den får helt klart godkänt. Det må vara gammalt och slitet men kunskapen och servicen har varit utmärkt!
Varför jag varit där....?

Igår skulle jag rida efter två veckors uppehåll så jag såg verkligen fram emot min och Matildas lilla ridtimme som vi har varje onsdag.
Vid stallet kände jag och Matilda för att prova på att byta häst, så vi gick och frågade vår ridlärare om detta var okej. Hon tyckte vi kunde byta i slutet av lektionen för Odessa som min häst heter hade inte blivit riden så mycket i veckan. Hon är ett 6 årigt sto eller var det fyra... Jaja, lite het kan hon bli för hon har inte varit riden så länge men hon har alltid gått att lugna.
Märkte när jag skulle tränsa henne att hon var lite nervig men lugnade snart ner sig. Samma sak med henne när vi kom in i ridhuset och när jag satt upp. Hon hade bråttom. Efter några skrittvarv kändes hon lugn och jag fick då syn på att det stack ut lite hö från munnen. Det kan hon ju inte ha där, tänkte jag och lutade mig fram för att ta bort det. Då var det som "Beelzebub" flög in i henne. Kände att jag hade rätt god kontroll på henne och när det kändes som hon började lugna ner sig något från sina brall och capriolliknande skutt så tog hon ny sats och jag kände att nu lämnar jag sadeln. Vilket jag gjorde och landade rätt ner i grusen. Direkt kände jag en fruktansvärd smärta i mitt ben och jag kunde inte röra mig. Känner mig helt avdomnad från midjan och ner. Ridläraren frågar om hon ska ringa ambulans och min första tanke blir ett ja, men jag samlar mig och försöker verkligen känna efter om jag inte kan röra mitt ben. Smärtan intensifierades och känseln kom tillbaka så jag sa att vi kunde vänta.
Väl hemma beslutade vi för att ta Militärsjukhuset dagen efter istället för att åka till akuten och bli sittandes ett par timmar. Natten var dock jobbig. Blev väldigt illamående och hade ont.
Nu har jag varit där och de tömde ut 50 ml blod från låret. Blivit en blödning och en "krater" i lagret mellan muskeln och fettet. Om jag fattade det rätt...
De tog även röntgenplåtar på huvudet och på min näsa. Ingen fraktur. Skönt. Så nu är det vila, vila, vila och återbesök på måndag.


Före - Efter 2

Det är lite skoj med före - efter bilder. Innan det begav sig så fixade vi till våran tvättstuga/ pannrum.
Blev allt lite skillnad.

Före - Efter


Vinterfarfar - Mikulas

I Ungern kommer Tel-apo eller Mikulas (Vinter-farfar) på besök tidigt den 6 december. Barnen ställer sina skor utanför dörren innan de går och lägger sig, och nästa dag är de fyllda med röda påsar som innehåller godis och små presenter. Om ett barn har varit olydigt placeras en gyllene björk bredvid godiset, en symbol för smisk (dock inte allvarligt menat). Den 24 december skyndar sig sen barnen ut ur husen för då kommer Jesus med granen och presenterna till deras hus. Efter en julmiddag med färsk fisk och ris eller potatis, avtäcks granen och alla sjunger julsånger och öppnar presenter.
I Kecskemét klättrar Mikulas ner från kyrkotornet..


Vännerna har åkt

De hittade ett hus, fick besökt skolan och se Kecskemet. Nu har de åkt hem igen och de lämnade ett tomrum efter sig. Skönt att veta att de återkommer till sommaren.

Oscar bakar

I Oscars mattebok "Mattedeketiverna" finns olika aktiviteter. En av aktiviteterna är att baka en chokladkaka. Så idag gjorde vi denna smarriga kaka.
Resultatet blev en god kladdkaka som Oscar bjöd Ellen på.


Mitt i stan

Efter att ha intagit en god lunch på Bagatell bestämde vi oss för att ta en promenad genom stan för att se lite på julmarknaden.
Mitt i stan fanns en luftballong med en tomte i som kastade ut godis till barnen. Vad det såg ut som, kunde man säkert få hoppa i och prova.


Tysk-ungersk basar

Idag har vi varit på tysk-ungersk basar på Oscars skola. Mycket hantverk, bakverk och människor som minglade runt. Oscar, Jakob och Lukas bestämde sig för att prova chokladboll på tandpetare och en tuppslickepinne.


Bottenrekord i bowling

Idag har vi varit och bowlar tillsammans med större delen av supportgruppen.

Det gick uruselt. Banan, klotet, räkneverket och jag var inte alls överens.

Ynka 46 poäng fick jag ihop och det var inte alls mitt fel...


Nästan som hemma

Har härliga familjen Gustafsson på besök. De gör även sin rek. resa. Hus ska synas och skola besökas.
Med sig hade de hemmabakade pepparkakor i en alldeles egengjord ask. Årets glögg och en julkalender. Mums!


Oscar

Hittade ett sött kort på tre kusiner.
Oscar tappade för ett tag sedan sin framtand.
Oscar trivs bra i Elvis bur


Eric

Eric han växer och växer. Förra veckan tog han sina första 2 steg.
På bilderna ser ni när han är och gungar tillsammans med Alva, tillsammans med Matilda och hur härligt han tycker det är att kladda med mat!


Blogga på mobilen!

Ja, som ni flesta vet vid det här laget är ju att jag är rätt dålig på att uppdatera min blogg. Eric håller mig sysselsatt...
Nu hittade jag en app som gör det möjligt att blogga direkt från mobilen. Så nu kanske det blir bättring. Men jag lovar inget:)


RSS 2.0