IKEA

IKEA, detta fantastiska varuhus för oss utlandssvenskar. Det är ett ställe att åka till för att känna sig lite som "hemma".
I går åkte jag, Kattis och Leanne till IKEA. Inte direkt för att jag behövde något, mer än marmeladen med skal som Oscar tjatat om. Vi var lite tidiga så vi bestämde oss för att ta en kopp kaffe i restaurangen innan de öppnade, som till vår förtjusning var alldeles gratis. Sedan gick vi runt och klämde, tittade, prata och bara allmänt myste. Handlade mest utklädnadsmasker till Oscar, ljus och servetter.
I den lilla svenskshoppen utanför skulle jag inhandla marmeladen. Den fanns inte där, men vad gör väl det när man fick handlat Estrella chips och Marabou choklad istället.

Cerna Orla och Burns Supper

I fredags var vi på Cerna Orla, som numera har blivit min favorit restaurang, med flertalet av de andra från supportgruppen och hade After work.  De har mycket gott kött och efterrätter som man inte kan uttala namnen på men som är sååååååå utsökt goda.
I lördags var vi på skotsk och traditionsenlig, Burns supper. På menyn stod den beryktade Haggisen, som trots sitt innehåll faktiskt var rätt god.
"You`re a true Scot if you know what haggis is made of and still eat it."
Till Haggisen serverades potatismos och rotmos. Till det drack vi whiskey och vin. Det var en fantastiskt rolig kväll som slutade framåt småtimmarna.


Säkerhet

Det som är spännande med att bo i ett annat land är bla våra olika sätt att se saker på. Svenskar ser jag som ett säkerhetstänkande folk, kanske för att vi har mycket lagar och förordningar som styr upp. Jag är rätt säker på att man har det i Tjeckien också men kanske inte på samma vis.
Vi kan bara ta detta med säkerhetsbälten. I Sverige anser jag att flertalet svenskar använder bälten i bilen, både fram och bak. När vi flyttade ner till Tjeckien var det väldigt ovanlig att de använde bilbälten överhuvudtaget men allt eftersom tiden har gått har de blivit mer flitiga. Kanske har var 8:e bil inte bälte. Jag har frågat några av mina tjeckiska vänner varför och de tycker att det är obekvämt eller glömmer helt enkelt bort det. Min ena kompis som nyligen tog sitt körkort använde inte bälte, men efter att ha ifrågasatt varför hon använde hjälm när hon red och inte bälte när hon kör bil, så har hon börjat använda bälte. Hon såg det inte på det viset. Hon ansåg sig vara skyddad av bilens hölje. Flertalet som rider har inte hjälm men det har börjat bli bättre på den fronten också. Kanske kommer det i och med att människor får det bättre ekonomiskt och har råd med säkerhetsutrustningen, som typ hjälm vid ridning.
I bilen finns ju redan bältet och borde inte vara så svårt att sätta på sig. Med tanke på det ökade antalet Volvobilar som numera kör runt i landet så borde de bli flitiga användare av bältet, för det enerverande pipandet som volvon ger ifrån när bältet inte är på, kan inte en kotte stå ut med. Gäller säkert fler bilar...:)
En annan grej som dök upp igår var när jag var iväg med Oscar och åkte skridskor. De enda som använder hjälmar är våra svenska barn. Konstigt tycker vi men jag är säker på att de inte tänker på det. Oscar som var varm om sina händer tog av sig vantarna och direkt var Dana där och sa till honom att sätta på sig dom. Jag sa att det är ingen fara. Fryser han så tar han på sig dom igen. Men det handlade inte om att frysa, utan om att Oscar kan trilla och att någon kan köra på honom och skära av hans fingrar. Jag hade inte en tanke på det.

Rabbie Burns fest

Efter att våra skotska vänner har fått prova på en del av de svenska traditionerna såsom svensk midsommar, kräftskiva och ärtsoppa med varm punch och pannkakor, tycker de att det är dax för oss att få prova på de skotska traditionerna. På lördag är vi bjudna till  Leanne och Nicky på Rabbie Burns och Haggis fest. Efter att ha pratat med Katarina och Leanne om vad detta kan vara för spännande, var jag tvungen att gå in på nätet och läsa in mig lite bättre. Och det är inte Rabbie Burns som skrämmer mig...det är de special beställda Haggisarna. Hittade ett recept på nätet:

Haggis

För ungefär 4-6 pers.

Detta behövs:

  • 1 st Lever från får
  • 1 st Hjärta från får
  • 1 par Lungor från får
  • 1 st Mage från får
  • 450 gr Havregryn
  • 450 gr Njurtalg, finhackad
  • 2 st Gula lökar, finhackade
  • 2 msk Salt
  • 1 tsk Vitpeppar
  • 1/2 st Muskotnöt, finmalen
  • 1 st Citron, endast saften
  • 6-9 dl Kraftig köttbuljong

Tillbehör:
Potatismos, rotmos, öl och massor av whisky!!!

Tips! Späd ut whiskyn med hälften vatten - det funkar bra som måltidsdryck!
Ta isåfall en som inte är alltför rökig!!!


Gör så här:

  1. Blötlägg magen i saltat vatten, helst över natten.
  2. Vänd magen ut och in och tvätta den noga.
  3. Skölj hjärta, lever och lungor väl.
  4. Täck levern med kallt vatten och koka i 1,5 timme.
  5. Efter 45 minuter tillsätts lungor och hjärta, väl rensade.
  6. Rosta havregrynen i ugnen tills de blir gyllene i färgen.
  7. ( När inälvorna är kokta: )
  8. Hacka halva levern grovt, hacka resten av levern mycket fint.
  9. Hacka hjärta och lungorna mycket fint.
  10. Blanda allt och tillsätt havregryn, njurtalg, lök, kryddorna, citronsaft och buljongen.
  11. För försiktigt in blandningen i magen, feta/mjuka sidan inåt.
  12. Sy ihop öppningen, men tänk på att lämna plats för havregrynen att svälla.
  13. Stick hål med en nål här och var så att ångan kan pysa ut.
  14. Lägg haggisen i kokande vatten, eventuellt på en tallrik.
  15. Låt sjuda långsamt i cirka 3 timmar. Vattnet skall täcka haggisen.
  16. Ikläd dig kilt och hyr in en säckpipeblåsare och ät!
  17. En bra dag kan vara den 25 Januari på Robert Burn's födelsedag!

Bli inte alltför förskräckt över ingredienserna i receptet! Livsmedelsverket säger att fårmage och de övriga inälvsmaten från får INTE är känlig människoföda! MEN om du hittar en bra slaktare i ditt område och pratar vänligt med honom/henne och förklarar vad det är frågan om och i värsta fall intygar på heder och samvete att du skall ha det som hundmat så löser det sig!

Tycker du fortfarande att det verkar lite väl omständigt! Köp vanlig hederlig svensk PÖLSA och krydda upp den enligt ovan, eventuellt förstärk med lite av inälvsbitarna för att få en grövre konsistens!!!

KOM IHÅG! PROBLEM, ÄR TILL FÖR ATT LÖSAS!!!


Badminton

Så var det äntligen dax för lite badminton. Det var ett tag sedan, som jag och Katarina fattade tag om racketen. Kände att jag hade lite ont i mina benhinnor efter igår. Sprang då i mina platta badmintonskor, men efter att spela ett par bollar var det som bortglömt. Det var så roligt. Idag lyckades jag vinna samtliga set men det var rysligt nära att Katarina skulle ta ett. Ser fram imot nästa omgång redan.

Nu är det dax!

Tre veckor i Sverige har satt sina spår. Mycket god mat, godis, snacks, vin och den totalt uteblivna motionen. Inte konstigt att vågen visade tre kilo för mycket när jag kom hem. Och med tanke på att hästarna är i Sverige gäller det för mig att hitta på något annat att förbränna kalorier på. I går började jag så smått med att aktivera min nedgångna kropp. Jag och Elvis tog en rask långpromenad. Det var inte så kallt igår så Elvis tyckte att det var helt ok att vara ute i snön.
Idag hängde jag med Katarina till H-centrum för att springa 45 minuter på löparbandet. Det gick fantastisk bra konditionsmässigt men gud så tråkigt. Det är tur att man har bra musik att lyssna på annars hade det bara varit en lång plåga. Jag får väl ge det ett par omgångar till innan jag ger upp. Kanske ändrar jag mig och kommer på tjusningen med denna aktivitet.
I morgon blir det roligare. Då blir det ett badmintonpass med Katarina. Ska bli spännande och se hur det går. Ska Katarina äntligen få sin revansch.

Fredag

Vaknade i morse och var mycket trött i kroppen. Kändes som om jag hade sprungit ett par mil. Förmodar att det beror på en intensiv vecka.
Har haft en mycket trevlig dag tillsammans med Katarina och barnen. Barnen har lekt i snön, med lera, Hot Weels och iPodar. Vi var även iväg och åt lunch på Kinesen. Efteråt tog vi en fika med rester från gårdagen. Nu har vi bara en tårta kvar...

Fick idag kort från Elisabeth på Mas Boulanger på Felicity och Filosophy. Blev jätteglad. De mår toppen och fungerar bra med sin nya flock. Även Elmar som körde hem dem, ringde för att kolla så att allt var väl med dom.

Oscar 4 år

                           
Idag har vi firat Oscar. Han började morgonen med att öppna en massa paket. Under förmiddagen har han hjälpt till med att placera ut ballongerna och tittat på Kalle i chokladfabriken. Själv tillbringade jag ganska lång tid med att få till Oscars tårtfyra. Klockan tre började hans kalas. De har haft godisjakt i snön, kälkåkning, fiskedamm och lekt en massa. Oscar är jättenöjd med sin födelsedag och vill inte riktigt att den ska vara slut. Det var ett klassiskt svenskt barnkalas med svenska, tjeckiska och skotska vänner.


Dåliga samvetet

För att råda bot på mitt dåliga samvete har jag nu varit jätteflitig. Alla kuddar, filtar, soffor, golv samt Oscar och jag har genomgått en rejäl tvätt. Jag har även tillbringat eftermiddagen med ett gigantiskt bullbak. Ibland undrar jag varför jag måste ta i så. Istället för att bara göra en sats slänger jag till med tre satser. Samtidigt gjorde jag tre sockerkakor som på någotvis ska kunna formateras till en fyra imorgon. Och när jag ändå höll på, gjorde jag en Snoddas.
Oscar verkar må bra, hostan har lagt sig lite. Hoppas att han mår bra imorgon för han ser verkligen fram imot att få fira sin födelsedag med sina kompisar.


En dålig mor

Ja, ibland får man den känslan. Efter Sverige besöket har Oscar börjat hosta. I går när jag hämtade honom från dagis hostade han så mycket att han kräktes men för övrigt pigg. Under kvällen fick han lite feber som var borta på morgonen. Efter mycket velande fram och tillbaka bestämde jag mig för att ta honom till dagis en halvdag. Dels för att det var teater om någon drake som han ville se, dels för att jag behövde handla det sista till kalaset imorgon(vilket jag inte behövde göra för Kattis gjorde det(-Tack kompis:)) och dels för att få träffa alla vänner på vad vi kallar "International coffe morning".
Där träffas vi, några mammor från världens alla hörn, som lever med män som är utlandsstationerade. Dricker gott kaffe och berättar de senaste nyheterna som hänt oss. Dagens roligast berättelse kom från vår skotska vän Alison som lyckats låsa sig ute igår. Hon tänkte att en brandbils stege är tillräckligt lång för att hon skulle kunna ta sig upp på balkongen  vars dörr var öppen, men vet om att de kommer inte ut om det inte är något akut. Då drar hon en liten vit lögn om att hon glömt stänga av ugnen. Vilket ledde till utryckning med både brandbilar och polisbil. Hela hennes kvarter ljuder upp av sirener och blåljus. Brandmännen hade iallafall lyckats öppna dörren till henne så att hon kunde springa in och konstatera att det inte var någon fara med ugnen.
Efter kaffet gick jag för att hämta Oscar. Lärarna påpekade att han var väldigt hostig. Kände mig lite skamsen men berättade samtidigt att imorgon stannar han hemma.
Väl hemma så bäddade jag ner Oscar i soffan. 10 minuter senare så har han spytt ner sig själv, kudden, filten, soffan, mig, golvet...ja, i stort sett allt.... Det luktar kräks i hela huset och jag får ännu mer dåligt samvete över att jag lämnade honom på dagis. Nu är han som vanligt igen. Sitter i den rengjorda soffan och spelar på sin iPod.

En mycket kall måndagsmorgon

Vaknade upp och tittade på termometern...-16,4. Brrr vad kallt. Bylsade på Oscar lite extra kläder men han som normalt sett aldrig fryser, frös i ansiktet och då går det mycket långsamt att gå till dagis.
Jag hade även planer på att ta långpromenader med Elvis på morgnarna nu när mina hästar är hemskickade. Stackarn klarar bara av ca 2 minuter ute sen fryser hans ben till is. Så idag blir det innedag för mig. Packa upp resten från Sverige resan och ta ner allt julpynt.


Nytt år

Ja, då var man hemma igen efter tre veckors vistelse i Sverige. Och det är ett fantastiskt vinterlanskap som möter en. Ca 7-8 minus och massor av snö. Lite av en bristvara i Sverige. Samtidigt som det är skönt att komma hem så  var det med stort vemod och ledsamhet som jag lämnade Sverige för att återvända till Tjeckien. Inte bara för att man lämnar sina nära och kära utan även för att jag har skickat hem mina hästar. De är ju en stor del av mitt liv. Men efter många funderingar  så beslutade jag att de skulle få åka hem. Hästhållningen här har gjort att jag tagit det beslutet. Nu får de ett halvårs vila och bara vara och må gott.
Transporten hem av dom gick bra och efter 24 timmar stod de på svensk mark. Jag anlitade samma transportör som tog hem Bentley. De var lite skakiga i kroppen men efter att de fått röra på sig såg de nöjda men trötta ut.
Felicity och Filosophy har hamnat på en fantastsik lösdrift som finns i Kristianstad. Där går de tillsammans med en flock Camargue hästar i en helt underbar miljö.
 

Eftersom Bailey är rätt så dominant gick det inte att ha honom på samma ställe som de andra två.
Bailey är på en lite mindre lösdrift  ca 7 km från Felly och Filly. Där går han tillsammans med 2 ungston. Han verkade trivas bra med sina nya kompisar.


Det har varit fantastiskt kul för oss att få träffa familj, släkt och vänner. Oscar har fått leka med alla sina kusiner. Fått träffa  farmor och farfar. Han har lärt sig att sova i egen säng och att sova utan blöja.
Vi har även i Sverige gått på en del husvisningar men tyvärr har vi inte hittat vår drömgård.

RSS 2.0